דגנים מלאים מתעוררים
ישנו מספר מצומצם, אך הולך וגדל, של מחקרים סביב היתרונות הבריאותיים של דגנים מונבטים. ראיות אחרונות מוכיחות כי הנבטה מגבירה הרבה מן הערכים התזונתיים החיוניים של דגנים, כולל- ויטמיני B, ויטמין C, חומצה פולית, סיבים מסיסים וחומצות אמינו חיוניות.
על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת מינסוטה1 בארה"ב, הנבטת חיטה הובילה לעליות הבאות בערכים התזונתיים:
ערך תזונתי | אחוז עלייה |
---|---|
תיאמין (B1) | 28% |
ריבופלבין (B2) | 315% |
ניאצין (B3) | 66% |
חומצה פנטותנית (B5) | 65% |
ביוטין | 111% |
חומצה פולית | 278% |
ויטמין C | 600% |
ויטמין E | 300% |
1 מקור: Crisafi, Daniel, ND, MH, Ph.D. Alive Magazine 1995
תופעה זו התרחשה לא רק בחיטה. כל הדגנים עוברים סוג דומה של שינויים כמותיים ואיכותיים.
מחקרים אלה גם גילו עלייה משמעותית באנזימים, כגון עמילאז,
ליפז ופרוטאז. עובדה זו גורמת לערכים התזונתיים בדגנים להתעכל ולהספג בגוף ביתר קלות.
ספיגה טובה יותר של מינרלים
הנבטת דגנים מסייעת גם בספיגה של מינרלים יסודיים, כגון: ברזל, אבץ, סידן, מגנזיום ונחושת, בשל הפחתה ב-phytates, שבדרך כלל מעכב את ספיגתם ממזונות צמחיים רבים.

קלים יותר לעיכול
ברגע שזרע מתחיל לנבוט, אנזימים מועילים כגון עמילאז, מפרקים את העמילנים המורכבים בתוך הזרע לסוכרים פשוטים שהצמח הגדל יכול לעכל בקלות. המרה זו הופכת דגנים מונבטים קלים יותר לעיכול גם עבור בני אדם.
יש גם עדויות אנקדוטיות שאנשים עם רגישויות לגלוטן מעכלים טוב יותר דגנים מונבטים מאשר דגנים לא מונבטים, בשל תכולתם המופחתת בגלוטן. עם זאת, הנבטה אינה מורידה גלוטן לחלוטין, ולכן עובדה זו לא תחול על אנשים עם מחלת צליאק.

פחות פחמימות
כאשר זרע נובט, הוא משתמש בעמילנים המאוחסנים בדגן כאנרגיה עבור גדילתו לצמח. עמילן מרוכז מתפרק לפחמימות פשוטות, וחלבון לחומצות אמינו חופשיות. בדרך זו, הנבטה מבצעת "טרום עיכול" של דגנים וקטניות לפני שהם ניתנים למאכל אדם. התוצאה היא- שיעור גבוה יותר של חלבון, ויטמינים, מינרלים ואנזימים, וכמות נמוכה יותר של פחמימות. לפחמימות המופחתות בדגנים מונבטים יש גם אינדקס גליקמי נמוך יותר המועיל לשמירה על אנרגיה יציבה וניהול תנודות ברמת הסוכר בדם.